HDFS Komutları
HDFS üzerinde hem cluster üzerinde yer alan node’ların yönetimi hem de HDFS üzerinde tutulan veri dizin-dosyalarının kontrol edilmesi için kullanılan bir çok komut bulunmaktadır. En sık kullanılan HFS komutları ve örnek kullanımları şu şekildedir.
hdfs dfs -mkdir : HDFS üzerinde yeni bir dizin oluşturulmasını sağlar. -p parametresi ile hiyerarşik bir dizin yapısı oluşturulabilir.
hdfs dfs -ls : İlgili dizinde bulunan dosyaların listelenmesini sağlar.

İpucu : hdfs-site.xml dosyası içerisinde dfs.user.home.base.dir parametresi set edilerek userların default home dizini belirlenebilir. Dolayısı ile dfs -ls komutu dizin adı verilmeden çalıştırıldığında ilgili user’ın gome dizinindeki dosyaları listeyecektir.
hdfs dfs -put : HDFS üzerine lokal dosya sisteminden bir dosya kopyalanmasını sağlar. (-copyFromLocal komutu da aynı işi yapar.)
hdfs dfs -get : HDFS üzerinde tutulan bir dosyanın lokal dosya sistemine kopyalanmasını sağlar (-copyToLocal komutu da aynı işi yapar.)

hdfs dfs -touchz : HDFS üzerinde yeni boş bir dosya oluşturmak için kullanılır.
hdfs dfs -rmr : İlgili dizini ve içinde bulunan dosyaları silmek için kullanılır.
hdfs dfs -du : İlgili dosya veya dizinin boyutunu öğrenmek için kullanılır.
hdfs dfs -setrep : HDFS default replication parametresinin değerini dizin veya dosya özelinde değiştirmek için kullanılır. -w replication işlemi tamamlanana kadar beklemeyi -R ise directory altındaki dosyaların recursive olarak replication değerinin değiştirilmesini sağlayan parametrelerdir.
ipucu : hdfs dfs -ls komutu ile hdfs üzerindeki bir dizinin dosyanın replication değeri görülebilir. (sarı ile işaretlenmiştir.)

hdfs dfsadmin -report : HDFS cluster konusunda detaylı bir rapor verir. Namenode, datanode isimleri, disk kullanım durumu vb çoğu bilgi bu komut aracılığı ile öğrenilebilir.

- NewSQL Databases - Ağustos 9, 2023
- Elasticsearch Upgrade from 7.17 to 8.8 - Ağustos 2, 2023
- Elasticsearch Timeout Error After Upgrade - Temmuz 22, 2023