AWS nedir? – Cloud 101

Günümüzde pek çok şirket artık teknoloji ihtiyaçlarını Cloud platformlarını kullanarak karşılıyor. Peki Cloud Teknolojisi Nedir? AWS nedir? Faydaları ve bize kazandırdıkları nelerdir? Bu soruların cevaplarını vereceğimiz bu yazı, Cloud teknolojileri hakkında uzun bir serinin ilk yazısı olacak. Amacım Cloud üzerinden alabileceğimiz database servisleri hakkında konuşmaya başlamadan önce AWS nedir? sorusuna cevap vererek, giriş seviyesinde bilgileri de aktarmak olacak.

Cloud Teknolojilerine Giriş

Yaşadığımız dijital çağda, teknolojik gelişmeler çok hızlı şekilde ilerliyor. Bu ilerleme hızı hem donanım, hem de yazılım ihtiyaçlarını, doğal olarak da maliyetleri, fazlasıyla arttırdı. Geçmişte organizasyonlar çoğunlukla kendi data centerlarında, kendi IT ekiplerinin sorumluluğunda bulunan sunucu ve servislerle altyapılarını kendileri yönetmekte idi. Ancak az önce bahsettiğim teknolojik gelişmelerdeki hız, on-premise adını verdiğimiz bu yapının bazı handikaplarını ortaya çıkardı. Bu handikapların en önemlisi olarak maliyetin artması gösterilebilir. Ancak bunun yanında; altyapıları yönetecek yetişmiş iş gücünün organize edilmesi, altyapıda bulunan sunucuların tedarik ve temin süreçlerinde yaşanan gecikmeler, gelişim hızına paralel olarak sistemlerin yada trendlerin çok çabuk Legacy duruma geçmesi gibi birçok başlık da şirketler için handikap olarak ortaya çıktı.

Bu noktada alternatif bir yol olarak Cloud Computing kavramı ortaya çıktı. 2000’li yılların başında ortaya çıkmaya başlayan Cloud computing kavramı 2006 yılında Amazon Web Services (AWS) öncülüğünde trend teknoloji olma yolunda ilk adımını da attı. AWS ile Cloud computing kavramı da yaygınlaşmaya başladı.

Cloud Computing, ihtiyaç duyulan IT kaynaklarının internet üzerinden kullandığın kadar öde fiyatlandırması ile servis edilmesidir. Bu sayede Cloud Provider olarak hizmet veren firmalar bu IT servislerini kullanıcılarına sunar.

Cloud Teknolojilerinin Faydaları

Cloud computing’in tek artısı maliyetleri düşürmesi değildir; aynı zamanda birçok iş yükünden de tasarruf edilmesini, IT sistemlerinin daha kolay yönetilmesini ve ölçeklendirilmesini sağlar.

  • Kullandığın kadar öde
  • Daha düşük maliyetlerle çalışma
  • Kapasite planlaması ve tahmin zorluğunu ortadan kaldırma
  • Daha hızlı ürün geliştirme süreçleri
  • Datacenter maliyetlerinden kurtulma
  • Farklı regionlarda dakikalar içinde deployment yapabilme kabiliyeti.

AWS Nedir?

AWS Amazon Web Services, Amazon firmasının Cloud hizmeti veren servisi, Cloud platformudur. Aklınıza gelecek hemen hemen her IT ihtiyacı için AWS’nin bir servisi bulunmaktadır. Örneğin sunucu barındırma, depolama, veritabanı yönetimi, yapay zeka, makine öğrenimi, analitik, içerik dağıtımı ve daha birçok hizmet bulunur. Sunduğu esnek ölçeklendirme sayesinde artan veya azalan yüke göre aldığımız hizmetin boyutunu saniyeler içinde arttırıp azaltabiliriz.

AWS Global Infrastructure

2024 İtibari ile AWS’nin 33 Region, 105 Availability Zone ile hizmet vermektedir. AWS’nin global mimarisi, tüm dünyada farklı ve birbirinden bağımsız şekilde çalışan data center’lardan oluşur ki bunlara region denir. Her regionda ise bir veya birden çok Availability Zone (AZ) bulunur. Regionlarda, fiziksel olarak birbirinden ayrı olarak kurulmuş olan veri merkezleri ise AZ’leri ifade eder. AZ’lerde birden çok yedekli sistem sayesinde hizmet kesintileri minimuma indirilir. Bununla birlikte, Edge Location adı verilen bölgeler sayesinde de verilerin cache’lenmesi, AWS ağına daha güvenli ve düşük gecikme ile erişim sağlanır. Aşağıda yer alan görselde AWS’nin dünya üzerinde sahip olduğu region’lar görülebilir.

AWS Nedir?
AWS Regions

Region seçerken dikkat edilmesi gereken başlıklar ise, Latency, Price, Service availability ve Data complience’dir. Region’lar arasında ücretlendirme politikaları bulundukları bölgelerdeki vergilendirme veya diğer etkenlere bağlı olarak değişebilir. Bunun yanında müşterilerin konumuna bağlı olarak region seçimi latency konusunda önemli bir etkendir. Aynı zamanda her regionda her servis hizmet vermeyebilir, region seçerken bu durumda göz önünde bulundurulmalıdır.

AWS Region And AZ
AWS infrastructure

Kullanılan AWS servisine bağlı olarak bir servis AZ, Region yada Global seviyede hizmet verebilir. Her servisin scope’u farklıdır. Region seviyesinde hizmet veren servisler için data durability ve high availability AWS tarafından yönetilir ve ek olarak AZ seçimi gerekmez. Ancak AZ seviyesinde hizmet veren bir servis için, data durability ve high availability’den kullanıcı sorumludur.

Serinin ilk yazısı olan AWS nedir? ile Cloud teknolojilerine giriş yapmış olduk. Gelecek yazılarda AWS’nin temellerinden bahsedip data related servisleri incelemeye başlayacağız. Danışmak istediğiniz konular için hello@veritabaniegitimleri.com adresine mail atabilirsiniz. YouTube kanalım ve Eğitim serilerini de takip ederek diğer içeriklere erişebilirsiniz.

Veysel YUKSEL
Latest posts by Veysel YUKSEL (see all)

Veysel YUKSEL

RDBMS ve NoSQL veri tabanı yönetimi ve Big Data teknolojileri.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir